Tien tips voor ouders van hoogsensitieve kinderen
Bij hoogsensitieve kinderen wordt er onderscheid gemaakt tussen kinderen met een sterk gedrags-remmend systeem en een gedrags-activerend systeem. Kinderen met een gedrags-remmend systeem observeren, wachten af en kijken eerst ‘de kat uit de boom’. Kinderen met een gedrags-activerend systeem gaan op zoek naar nieuwe ervaringen, uitdagingen en activiteiten. Als zij iets leuks zien, gaan zij er snel op af. Deze laatste kinderen worden ook wel temperamentvolle kinderen genoemd. Zij kunnen zich snel vervelen.
Dit is de eerste serie van in totaal dertig tips die je van mij cadeau krijgt. Volgende week en de week daarna krijg je nog eens op maandag tien tips erbij.
- Twintig procent van alle mensen, dus ook kinderen, is hoogsensitief.
- Hoogsensitiviteit is een mooie karaktereigenschap en geen diagnose.
- Hoogsensitiviteit is een eigenschap die lastig kan zijn maar ook heel erg prettig.
- Hoogsensitieve kinderen hebben extra goed ontwikkelde zintuigen, daardoor hebben zij oog voor detail, kunnen enorm genieten van muziek, tekenen, schilderen, dansen.
- Extra goede zintuigen hebben ook nadelen: gevoeligheid voor licht (knipperende tl-verlichting), gevoeligheid voor geluid (krassend bestek op de borden), gevoelig voor sfeer (boosheid, irritatie), gevoelige huid (zand in de kleding, etiketjes), gevoelig voor pijn (voelt méér pijn).
- Hoogsensitieve kinderen hebben meestal een visueel-ruimtelijke leerstijl. Het denken gaat veel vlugger dan bij kinderen met een auditief-volgordelijke leerstijl. Zij leren beter visueel dan auditief en wanneer de informatie eenmaal in hun hoofd is opgenomen, is dit blijvend aanwezig. Deze kinderen worden ook wel beelddenkers genoemd. Beelddenkers zijn vaak creatief, emotioneel begaafd en goed in dansen of toneel.
- Omdat hoogsensitieve kinderen enorm veel opnemen via visuele prikkels, komt dit soms over als traag of lui. Geef het kind de tijd om de informatie te verwerken.
- Signalen van overprikkeling zijn: zich helemaal terugtrekken, chaotisch handelen, snel kwaad worden, vermoeid zijn of slecht in slaap kunnen komen. Vaak komt dit pas tot uiting op het ogenblik dat het kind zich in een veilige omgeving bevindt, bijvoorbeeld thuis.
- Knuffel je kind vaak en veel, (maar alleen als je kind dit ook wil) dat helpt om te gronden, het lichaam te voelen, stress te verlagen. Bij een driftbui kan stevig vasthouden soms helpen.
- Merk je dat een kind overprikkeld is, geef dan geen straf. Dit maakt alles alleen maar erger. Geeft het kind een time-out, zodat het tot rust kan komen. Neem de spanningen serieus en luister naar het kind. Geef de kans om gevoelens te uiten, dit is noodzakelijk (denk aan een vulkaan die op uitbarsten staat).
- Heb je ondersteuning nodig, heb je vragen? Neem dan contact met mij op. Ik ben heel benieuwd naar de tips waar jij behoefte aan hebt. Onder dit bericht kun je dit aangeven.
Anneke Davids | © Praktijk De Kracht van het Kind |