Heb jij zelf ook moeite, net zoals ik, om je grenzen te bewaken? En ben je vader of moeder van één of meer gevoelige kinderen? Deze Magische Maandagtips gaat over BEGRENZING van jezelf en van je kind.
Hoe komt het dat ik moeite heb om mijn grenzen te bewaken? Dat komt ten eerste omdat ik ze niet altijd goed kan voelen. Door mijn gevoeligheid sta ik veel meer open en in verbinding met de wereld om me heen. In mijn werk met kinderen en ouders heb ik veel profijt van deze eigenschappen. Maar wanneer ik er niet goed voor heb gezorgd dat ik gegrond ben, moe ben, me niet zo lekker voel, lekt mijn energie weg alsof ik een ballon ben die langzaam leegloopt. Ik heb twee overlevingsmechanismes: of ik negeer mijn gevoel en ga als een dolle over mijn grenzen heen. Ik word boos en reageer dit vaak af op de mensen die mij het liefste zijn (sorry…). Of ik voel wel wat er is en trek mij terug op een rustige plek om een boek te lezen of te schrijven. Een boswandeling of een stukje fietsen brengen mij ook weer in balans.
Wanneer je kind geboren is, word jij ook geboren: als moeder of als vader van je kind. Plotseling is er iemand bij jullie komen wonen die heel veel aandacht nodig heeft. Zelfs zo veel dat jullie niet meer aan elkaar toe komen, laat staan aan jezelf. Je kind, en zeker een gevoelig kind, doet een beroep op jou. Als het gevoelig is, reageert je kind feilloos op jou. Ben je gespannen of zenuwachtig? Je kind voelt dit en laat dit merken in zijn gedrag. Ben je vrolijk, ontspannen en blij? Ook dit voelt je kind en reageert daarop. Een gevoelig kind werkt als een spiegel op haar/ zijn omgeving. Iedere baby voelt nog geen begrenzing tussen zichzelf en de ander, bij gevoelige kinderen zijn daarnaast de zintuigen extragoed ontwikkeld. Je gevoelige kind heeft namelijk een groter aantal spiegelneuronen!
“Spiegelneuronen blijken van levensbelang voor ons sociale gedrag. Door onze interne spiegel begrijpen we wat anderen doen; alsof we een kopie van de ander in onze hersenen hebben. Spiegelneuronen zijn ook aan het werk als we gevoelens van anderen ervaren. We worden aangestoken door de angst van een ander, of het plezier, of worden geraakt door zijn of haar pijn. Mensen die een sterke band met elkaar hebben, kunnen elkaar goed spiegelen: ze voelen intuïtief aan wat de ander beweegt, en ze kunnen zich afstemmen op de ander. Spiegelneuronen zorgen er dus voor dat we iemand emotioneel kunnen begrijpen.”
Bron: http://kd.nl/2013/03/26/spiegelneuronen-voor-het-begrijpen-van-elkaar/
Kinderen hebben grenzen nodig. Vooral voor gevoelige kinderen is dit extra belangrijk omdat ze veel sterker verbonden zijn met hun omgeving. Hun zintuigen staan veel meer open, ze krijgen veel meer prikkels binnen en moeten die verwerken.
Wanneer jij moeite hebt met je eigen grenzen, daagt je kind je uit om die te aan te geven. Je kind laat via het gedrag merken dat hij of zij grenzen nodig heeft.
Magische maandagtips:
- Zeg eens wat vaker NEE, maar leg wel uit waarom.
- Jij kent je kind het beste en weet en voelt wanneer het rust nodig heeft. Zeg dan gerust nee tegen je kind als hij bij een vriendje wil spelen na schooltijd.
- Wanneer je zelf gespannen bent, leg aan je kind uit waarom. Dan weet je kind dat deze spanning bijvoorbeeld met je werk te maken heeft en niet met haar.
- Ga vaak samen naar buiten, even lekker schommelen of springen.
- Masseer de voeten van je kind, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.
- Geef zelf het goede voorbeeld en zorg goed voor jezelf, geef je grenzen aan, zeg wat vaker NEE!
Wil je eens met mij praten over een goede manier, die bij jou en je kind past, om grenzen aan te geven? Reageer onder dit bericht of stel je vraag via het contactformulier. Ik hoor graag van je!