Wat je aandacht geeft groeit…

Wie dit ooit als eerste gezegd heeft, ik heb geen idee. Zelf hoorde ik het van mijn coach, zo’n tien jaar geleden. Ik vind het een mooi uitgangspunt dat ik dankbaar inzet bij de begeleiding van kinderen in mijn praktijk maar ook in mijn eigen leven.

Dit weekend bijvoorbeeld logeerde ik bij mijn jongste dochter en haar man. Ze hebben sinds kort twee leuke, jonge katten. Al mijn hele leven reageer ik allergisch op dieren. Zelfs zo erg dat ik niet op bezoek kon gaan bij familie met huisdieren. Alleen als we buiten konden zitten in de zomer. De reactie begon met niesen, hoesten en jeukende ogen en binnen een uur had ik het benauwd met een piepende ademhaling. Dieren hield ik op een afstand en ik was altijd bang om het benauwd te krijgen. Dat gebeurde dan ook steeds opnieuw.

Ik vond de katten van mijn dochter erg leuk en genoot van hun speelsheid. Eentje kwam zelfs even ruiken aan mijn gezicht. Ik voelde wel een reactie opkomen, maar ging ervan uit dat het wel weer weg zou gaan. Voor de zekerheid toch anti-histamine gekocht bij de apotheek. ’s Nachts heb ik prima geslapen door rustig te blijven ademen. Ook herhaalde ik in mezelf overtuigingen zoals: mijn longblaasjes zijn helemaal open, ik adem rustig. Ik realiseerde me opnieuw hoe de angst om het benauwd te krijgen mij juist benauwd maakte!

In mijn praktijk hoor ik mezelf vaak zeggen: “wat een ander zegt of doet kun je niet veranderen, maar wel hoe jij er mee omgaat.” Als het kind voelt en zelf inziet dat het een eigen kracht heeft, dat hij of zij helemaal oké is, van zichzelf kan houden dan zie ik een verandering in houding, uitstraling. Het kind staat sterker, de houding meer rechtop, trots op zichzelf. Het heeft geleerd om iets terug te zeggen, zoals “stop, hou op”. Grenzen aan te geven omdat eigen grenzen duidelijker voelbaar zijn. Wanneer jij als ouder je kind steunt in deze verandering, dan groeit je kind! Verandering gaat met kleine stapjes, en iedere stap is er één. Het mooie bij kinderen vind ik dat die stappen soms zo groot zijn als Klein Duimpje op zijn zevenmijlslaarzen.

Wat je aandacht geeft groeit!

Waar geef jij aandacht aan bij je kind? En bij jezelf? Ik geef aandacht aan mezelf door naar buiten te gaan, een wandeling te maken en van de eerste sneeuwklokjes te genieten.

Dit tapijt van sneeuwklokjes kun je vinden op landgoed Amelisweerd bij Bunnik. Leuk om samen met je kinderen naartoe te gaan in deze voorjaarsvakantie! Geniet van elkaar en van de warme zon. Ik wens jullie een hele fijne week en veel plezier.

Anneke

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten